Gabriel Arkangyal áldása nyári reggelekre: Van-e elég bizalmam az Életben?

Tudom-e, hogy nem nekem kell az életemet, mint egy bonyolult rejtvény megtervezni, hanem megy minden a maga útján anélkül, hogy ki kéne találnom a ‘hogyan tovább’ot.

Meg merek-e nyílni annak a pillanatnak, ami éppen megadatott, anélkül, hogy a következő pillanatért aggódnék?

Képes vagyok-e az őszinte valóságot bevallani magamnak az érzéseimről,
vagy hagyom, hogy a félelem vagy a hiányaimból fakadó mohóság elködösítse a tiszta érzéseimet?

Tudok-e áldásként tekinteni arra az ajándékra, amit ad az élet akkor is, ha tudom, hogy nem tart örökké?
Hogy nem azért jött, hogy felmarkoljam, hanem azért, hogy kinyissa azt a kaput bennem, ami eddig zárva volt… Hogy megnyisson valaminek, ami eddig számomra rejtve volt..

Tudom-e nyitott szívvel és tudattal fogadni azt, ami történik, ahelyett, amit elképzeltem, hogy történni fog?

Van-e annyi Alázat bennem, hogy elfogadjam: nálam magasabb erők is részt vesznek a Nagy Műben, amit én a saját elképzeléseim szerint vért izzadva próbálok irányítani, kézben tartani, kontrollálni?
Hogy a mélységekben lakozó isteni törvényszerűség átszővi a sorsunkat, minden pillanatnak értelmet adva, akár tudunk róla, akár nem.

Botos Orsolya

Megerősítés: Tanmese

“Mama, feladom. Nem vagyok elég erős ahhoz, hogy tovább harcoljak. Minden rosszra fordul és ha végre sikerül egy problémát megoldanom, jön egy másik, ami tízszer rosszabb. Esküszöm, feladom.”

Ekkor a nagymama rám nézett, letörölte a könnyeit az arcomról, majd bevitt a konyhába. Három tálba vizet töltött, majd felrakta a tűzhelyre. Amikor elkezdtek forrni, mindegyikbe mást rakott. Az elsőbe sárgarépát, a másodikba tojást, a harmadikba pedig kávébabot tett. Húsz perc múlva a nagymama elzárta a gázt mindegyik edény alatt, majd egyenként kivette tányérra, ami megfőtt bennük.

– Mondd el, mit látsz – kérdezte tőlem.

– Répát, tojást és kávét.

– Fogd meg a répát, törd össze a tojást, majd igyál egy korty kávét.

Nem nagyon értettem mire megy ki a játék, de belementem, mert tudni akartam.

„Látod, édesem, mindegyiket ugyanaz a csapás érte, mégis teljesen máshogy reagáltak. A répa erős, kemény és könyörtelen. Azonban miután a forró vízből kivettük lágy és gyenge lett. A tojás először törékeny volt, hiszen csak egy vékony héj védi. A forró víz hatására viszont a belseje megkeményedett. A kávé viszont teljesen máshogy reagált. Ahelyett, hogy megváltozott volna, ő változtatta meg a vizet.”

„Te melyik vagy?” – kérdezte. „Amikor csapás ért, hogyan reagáltál? Egy répa vagy, aki erősnek tűnik, de a fájdalom hatására meggyengül és elveszíti az erejét, vagy a tojás, ami alkalmazkodik, de idővel megváltozik, és megkeményedik belülről?”

Itt egy kis ideig szünetet tartott. Látni akarta, hogy értem-e amit mond.

“A szellemiség bennünk egy folyadék, éppúgy, mint ezekben. Ha valami rossz történik, attól edzettebbek és rugalmatlanabbak leszünk. Kívülről ugyanúgy nézünk ki, de belül megkeseredünk és megkeményedünk.”

„Olyan vagy, mint a kávébab? Amikor a víz felforrósodik, szabaddá teszi a kávét. Mindent eláraszt a csodálatos illat, és a víz íze is teljesen megváltozik. Kávé lesz belőle. Ha te olyan vagy, mint a kávé, a legrosszabb helyzetekben ahelyett, hogy feladnád, jobb és erősebb leszel és te magad változtatod meg a körülményeket magad körül. Legyél kávé, édesem. Mindig próbálj meg a kávé lenni!”

Ekkor végre megértettem, a legboldogabb emberek nem attól boldogok, hogy minden tökéletes körülöttük, hanem attól, hogy próbálják a legjobbat kihozni mindenből, ami az útjukba kerül.

Ne hagyjátok, hogy a rossz dolgok megtörjenek titeket. Próbáljatok meg tanulni belőle, bocsátsatok meg, ha tudtok.

A próbálkozások segítenek, hogy erőssé váljatok. A szomorúság emberré tesz, a boldogság pedig kedvessé.