Március 25. – Gyümölcsoltó Boldogasszony napja, mely egyben a tavasz kezdetét is jelöli.

A természet újjáéledésének, a termékenységnek, az életet tovább örökítő anyáknak és nőknek az ünnepe.

Őseink hagyományában a termékenység és a megújulás ünnepe.
Jelentés: a föld szülni készül, a havi áldás ünneplése. …

Boldogasszonyunk ősanyai, istenanyai gyökereket mutat. A Boldogasszonyság magába foglalja a Fény őrzését, annak visszaadását, Ő a kapuja életnek – halálnak, Ő a Föld, melyből minden földi élet sarjad és Ő az, aki befogadja a már nem használt testet, hogy újra születhessen általa. Óvja, védi a föld teremtményeit.

 

 

Allegorikusan a magyar néphagyományban Ő a magyar Föld, ami össze van kapcsolva egy égi magyar földdel, amiből folyamatosan újjászülethetik a magyar élet. Ez azt feltételezi, hogy egy növényi szemléletű, női princípiumot elfogadó világképet hordoz a magyar lélek Boldogasszonyról. Boldogasszony ünnepeink az esztendő körén ciklikusan megjelenik, és mindegy szorosan összekapcsolódik a női princípiumokkal…” Kovács Kálmánné.

A márciusi teliholdnak még jó néhány olyan neve van, amely a télről a tavaszra való átmenetről mesél. Bizonyos állatok megjelenésére is utalnak, mint például a Sashold vagy a Libahold (Algonquin, Cree). A Cukorhold (Ojibwe) az év azon időszakát jelöli, amikor a cukorjuhar nedve folyni kezd. A Szélerős hold (Pueblo) az erős, szeles napokra utal, amelyek ebben az évszakban jönnek.

A márciusi telihold gyakran a vallásban is szerepet játszik. Pontosabban, a kereszténységben, mivel ezt a Holdat nagyböjti holdnak is nevezik, amennyiben a tavaszi napéjegyenlőség előtt történik. De húsvéti teliholdként is emlegetik, amennyiben a tavaszi napéjegyenlőség után következik be.

Milyen hatással lesz rád a holdfogyatkozás?

A holdfogyatkozások jelentős változások és átalakulások időszakát hozzák el. A holdfogyatkozás olyan energiákat tár fel, amelyek segítenek teljesíteni egy célt, lelki utazást, vagy valamilyen módon megváltoztatják az életünket. Gyakran drámai módon felfedik az igazságot, és lehetővé teszik, hogy olyan dolgokat tanuljunk meg, amiknek a segítségével pozitív irányba terelhetjük az életünket.

A változások gyakran hirtelen következnek be, mivel a holdfogyatkozások általában a derült égből hoznak információkat. Váratlanul érhet néhány dolog, amit egy holdfogyatkozás során megtudhatunk másokról és önmagunkról.

Mire számíthatsz a márciusi telihold idején?

A márciusi telihold főhőse a Mérleg. A Vénusz, a szerelem és a szépség bolygója által uralt Mérleg arra emlékeztet bennünket, hogy az életben kapcsolódjunk ahhoz, amit szeretünk. A Mérleg segít kapcsolódni a szívünkhöz és kommunikálni az érzéseinkről. Ezenfelül türelmet, együttérzést és hajlandóságot ad ahhoz, hogy megértsük mások szempontjait.

A Mérleg egy igazán érzékeny csillagjegy, ezért neki is dolgoznia kell az egészséges határok felállításán, amire szintén felhívja a figyelmet ez a telihold. Az erős határok kialakítása elengedhetetlen. Érdemes megvizsgálni a kapcsolataidat, hogy mennyire egészségesek, megadják-e azt, amire vágysz, mennyire támogatnak vagy tesznek boldoggá téged. Ismerd el, hol van szükség esetleg megbocsátásra. Vedd észre, hol tarthatsz vissza a múltbeli problémák miatt, és hol van szükség gyógyulásra. A kapcsolatok időnként karbantartást és javítást igényelnek, és ez a holdfogyatkozás lehetőséget kínál a megbocsátásra és a gyógyulásra.

Ezt hozza még a Kos-Mérleg tengely
A márciusi telihold idején a Kos és a Mérleg energiájával dolgozunk. A Hold és a déli csomópont a Mérleg jegyében, míg a Nap és az északi csomópont a Kos jegyében található.

Megerősítés: kapcsolatokban nagyon hamar kivész a tisztelet, vagy sosem volt meg igazán a másik felé. Kivész a tisztelet a kommunikációban, az egymás felé történő megnyilvánulásokban, és megjelenik a kiüresedés, a tisztelet hiánya az elfelejtett évfordulókban, megszűnő egymás iránti figyelemben, az apró dolgok elmaradásában, egymás vágyainak, szükségleteinek semmibe vételében, figyelmen kívül hagyásában, az adok-kapok egyensúlyának felborulásában, szexuális önzésben. De megjelenik a tiszteletlenség az évek óta tartó csendekben, az érzelmi falak építésében, a menekülő útvonalak keresésében.

A hűség tisztelet is, önmagamnak tett ígéret, és tisztelet azok felé, akik hisznek és bíznak bennem. Nem akarhatok, és nem tarthatok fent egyszerre komfortos, kiszámítható életet, sosem zúgolódó házastársat, és szenvedélyes, rólam folyton pozitív képet visszacsatoló szeretőt. Tiszteljük annyira egymást és főleg önmagunkat, hogy a titkos zsákutcák keresése és fenntartása helyett, kezdettől fogva megdolgozunk egymásért, a kapcsolatunkért, és változatosság, a titokzatosság és az újdonság iránti igényüket megtanuljuk kifejezni és együtt megélni. És ha az végképp működésképtelent, tiszteljük egymást annyira, hogy szeretők fenntartása, valamint a látszat fenntartásához és főleg a komforthoz való mérhetetlen ragaszkodás helyett tisztelettel elengedjük egymást.

Forrás Király Eszter